Naziv originala: What Foods Should Someone With Cystic Fibrosis Be Eating?

Preveo: Nino Uremović

Lektorirala: Ingrid Kos

Osobe s cističnom fibrozom trebale bi paziti na svoju prehranu jednako kao što paze na lijekove koje uzimaju. Zdrava prehrana važna je za svakoga, no ono što se smatra zdravim za nekoga s cističnom fibrozom uvelike se smatra nezdravim za druge ljude. Osobe s cističnom fibrozom podložne su infekcijama, stoga im je potrebna hrana koja će ih spriječiti. Moraju jesti hranu s visokim udjelom masnoća i kalorija, a također i hranu koja sadrži nutrijente što ubrzavaju oporavak, poput cinka. Sva hrana ovdje navedena trebala bi biti uključena u prehranu osoba s cističnom fibrozom jer bi u suprotnom postojao rizik po njihovo zdravlje. Ovdje navodimo neke od smjernica za prehranu osoba s cističnom fibrozom.

1. Maslac – ukoliko se koristi za pripremu jela, na primjer na sendvičima ili bilo gdje drugdje gdje ga možete staviti, izvrstan je za prehranu kod osoba s cističnom fibrozom. Maslac ima dvije važne koristi. Kako se kod bolesnika gubi velik udio natrija (što na koži stvara slanoću), dodatan je izvor potreban tijelu. Također, osobe trebaju visok udio masnoća odnosno visokokaloričnu prehranu. Dodavanje maslaca u prehranu mnogo je lakši način za dobivanje dodatnih masnoća nego prekomjerno jedenje.

2. Sir – ovo je drugi izvrstan način za dobivanje veće količine masnoća bez prekomjernog unosa hrane. Umjesto dva sendviča, dodavanjem samo nekoliko kriški sira više dobiva se sličan rezultat. Također, sir je dodatan izvor kalcija. Kalcij je u prehrani osoba s cističnom fibrozom vrlo koristan ukoliko njihove kosti postanu slabije, a i općenito je dobar za tijelo.

3. Cheeseburgeri i prženi krumpirići – ovo je osobama s cističnom fibrozom osobito popularan obrok jer sadrži nekoliko sastojaka što su osobama potrebne u jednom obroku. Meso, sir i prženi krumpirići sadrže natrij, masnoće i kalorije. Meso samo po sebi sadrži proteine, a sir sadrži i kalcij. Ovo je doista jedan od obroka što osobe s cističnom fibrozom češće odabiru.

4. Peciva i poslastice – ove delicije također sadrže sastojke potrebne osobama s cističnom fibrozom. Kod ovih je namirnica udio masnoća visok, a vrhnje je izvor kalcija.

5. Pizza – san većine djece, a osobe s CF-om slobodno jedu pizzu kada god požele. Sadrži sir, a također se može poslužiti i s raznovrsnim mesom.

Ono što mnogi ljudi smatraju kao kulinarski san realnost je za osobe s cističnom fibrozom. Jedini je problem što su prisiljeni jesti takve namirnice. U njihovu jeziku ne postoji pojam „lagani obrok“ jer su im potrebne masnoće u prehrani koje će nadomjestiti masnoće što koriste za tjelesnu energiju.

Odricanje od odgovornosti: ova web stranica pruža opće informacije o cističnoj fibrozi i nipošto se ne bi trebala uzeti kao medicinski ili zdravstveni savjet. Molimo konzultirajte svog liječnika prije djelovanja na temelju bilo koje od njezinih informacija.