Yahoo Voices, 25. kolovoz 2008.

Naziv originala: Tips and Tricks to keep kids with Cystic Fibrosis in school

Prevela: Ana Stipković

Lektorirala: Ingrid Kos

Djeca su tako prilagodljiva! Obožavate ih, zar ne?

Djeca s cističnom fibrozom mogu i trebaju pohađati školu. Ne samo da bi je trebala pohađati, nego dokle god ne osjećaju neke od simptoma svoje bolesti, nema razloga da se ne uključe u mnoge aktivnosti na otvorenome, uključujući sportove.

Važno je da se roditelj ili roditelji djeteta s cističnom fibrozom susretnu s učiteljem i školskom medicinskom sestrom kako bi ih educirali o bolesti svoga djeteta.

Pobrinite se da učitelj osvijesti da bi bolest mogla uzrokovati remećenja nastave. Osim ako nisu imali iskustva s cističnom fibrozom i u prošlosti, neće znati kako se pripremiti. Pomozite im dajući im nekoliko uputa. Također, učitelju možete donijeti letak „Vodič kroz cističnu fibrozu za učitelje”. Vrlo je koristan za one koji pokušavaju shvatiti što će se događati u njihovoj učionici.

Također, ovo je pravi trenutak da učitelju date do znanja da biste s njime rado održavali otvorenu komunikaciju dokle god je u pitanju djetetovo zdravlje. Ako se učitelju čini da se dijete određenoga dana suočava s nekim fizičkim teškoćama, recite mu da biste rado bili obaviješteni o detaljima. Zauzvrat tome, možete se ponuditi da učitelja obavještavate o tome kako se vaše dijete osjeća.

Dobra je mogućnost da kod kuće imate dodatne udžbenike tako da vaše dijete, kad je previše bolesno da nekoliko dana ide u školu, može pratiti nastavu koliko god je to moguće.

Ako dođe do toga da je dijete preslabo da odlazi na nastavu, tada je trenutak da zatražite pomoćnika u nastavi. Prema hrvatskim pravilnicima moguće je ostvariti pravo na školu u kući (pravo se ostvaruje preko nadležnog Centra za socijalnu skrb, op.prev.).

Mislim da je dobra ideja i da dijete nosi narukvicu kao medicinsko upozorenje. Ako se ikad pojavi problem, a vi, učitelj ili školska medicinska sestra niste u blizini, drugi mogu saznati za posebne okolnosti djetetova stanja i u skladu s time potražiti pomoć.

Ništa nije tako divno kao dijete u školi. Dijete koje boluje od cistične fibroze ne treba samo obrazovanje, potrebna mu je i socijalizacija. Njegovo samopouzdanje i pogled na život ovise o tome da ih se doživljava kao i sve ostale.

Odricanje od odgovornosti: ova web stranica pruža opće informacije o cističnoj fibrozi i nipošto se ne bi trebala uzeti kao medicinski ili zdravstveni savjet. Molimo konzultirajte svog liječnika prije djelovanja na temelju bilo koje od njezinih informacija.