Science Daily, 17. srpnja 2009.

Naziv originala: Cystic Fibrosis Treatments May Have Unseen Long Term Benefits

Prevela: Ana Stipković

Lektorirala: Ingrid Kos

Lijekovi za cističnu fibrozu što pomažu u razblažavanju sluzi u plućima mogu donijeti dugotrajnu korist, navodi studija.

Tretmani ne samo da kratkotrajno pomažu disanju već mogu pomoći i da plućne infekcije dugotrajno postanu manje štetne, pokazuje istraživanje Sveučilišta u Edinburghu.

Znanstvenici su proučavali kako bakterije koje inficiraju pluća bolesnika s cističnom fibrozom prikupljaju nutrijente iz svog okruženja. Djelo se nadovezuje na saznanje da većina bakterija međusobno surađuje kako bi skupile sve što im je potrebno iz svoga okruženja, no da neke bakterije ipak aktivno ne traže ono što im je potrebno već umjesto toga kradu nutrijente od susjednih bakterija.

Znanstvenici su otkrili da je u viskoznom okolišu, sličnom gustoj sluzi, kooperativni tip bakterija (one što surađuju) najčešći. Međutim, u izrazitije tekućem okolišu, sličnom sluzi prethodno razorenom lijekovima, povećan je broj „kradljivih“ bakterija što nadmašuju broj sakupljajućeg tipa. U ovakvoj se okolini, budući da su kradljive bakterije manje vješte u zadobivanju hrane, rast broja bakterija usporava.

Rezultati navode da se od razblažavanja gustoće plućne sluzi očekuje da ograniči utjecaj infekcija na cističnu fibrozu.

Liječnik Rolf Kuemmerli, nekadašnji istraživač na Sveučilištu u Edinburghu koji je vodio istraživanje, je rekao: „Liječenje bolesnika s cističnom fibrozom lijekovima koji čiste njihova pluća donosi kratkotrajno olakšanje za bolesnika, no moglo bi imati i dugotrajne koristi. Nadamo se da će naša otkrića podcrtati potrebu za tretmanima koji ciljaju na sluz u plućima“.

Liječnica Freya Harrison sa Sveučilišta u Bathu, koja je sudjelovala u istraživanju, je dodala: „Bakterijske se infekcije razvijaju tijekom vremena i razumijevanje kako na njih utječu medicinski tretmani moglo bi biti vrlo važno za upravljanje dugotrajnim infekcijama poput onih nađenih u cističnoj fibrozi“.

Prema podacima Zaklade za cističnu fibrozu, cistična fibroza je nasljedna bolest koja u Ujedinjenom Kraljevstvu pogađa više od osam tisuća ljudi. Gusta sluz može začepiti unutarnje organe, posebno pluća i probavni sustav, otežavajući disanje i probavljanje hrane.

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu, Oxfordu i Bathu objavljena je u Zapisima Kraljevskog društva. Rad su poduprli Kraljevsko društvo i Zaklada Leverhulme.

Odricanje od odgovornosti: ova web stranica pruža opće informacije o cističnoj fibrozi i nipošto se ne bi trebala uzeti kao medicinski ili zdravstveni savjet. Molimo konzultirajte svog liječnika prije djelovanja na temelju bilo koje od njezinih informacija.