CF Chef

Naziv originala: Staying Healthy with CF

Preveo: Luka Vidović

Lektorirala: Ingrid Kos

Osobe oboljele od cistične fibroze mogu imati poteškoća s očuvanjem zdravlja.  Ukoliko patite od pankreasne insuficijencije (“nepotpunog” rada gušterače[1]), odnosno tijekom prehrane uzimate dodatne enzime gušterače, morate paziti da jedete dovoljno kako biste održali tjelesnu težinu te očuvali svoje zdravlje.

Trudite se održati svoju tjelesnu težinu kada se osjećate dobro, a kada se osjećate lošije potrudite se još više kako biste zbog slabijeg apetita spriječili gubitak težine. Tijekom bolesti vaše tijelo radi intenzivnije te mu je potrebna dodatna energija za disanje i za borbu protiv zaraze jer sagorijeva više kalorija.

Čak i sa smanjenim apetitom, trebali biste uzimati šest do osam manjih obroka dnevno. Ukoliko nemate snage za pripremu hrane, probajte zdrava gotova jela, na primjer smrznutu ili naručenu hranu. Također, ako ste bolesni, vjerojatno će vam biti teško istovremeno žvakati i disati. U tom se slučaju klonite peciva, sendviča ili mesa jer je tu hranu potrebno temeljito sažvakati. Pokušajte s mekšom hranom kao što su makaroni sa sirom, pire krumpir, guste juhe, puding, frapei, instant-jela, jogurt od punomasnog mlijeka… Također, porazgovarajte sa svojim liječnikom i nutricionistom o odgovarajućoj prehrani tijekom bolesti.

VITAMINI

Vitamini su vrlo važni za osobe s cističnom fibrozom, pogotovo tijekom bolesti. Obavezno nastavite s uzimanjem vitamina što vam je preporučio vaš liječnik specijalist. Ti multivitamini sadrže hranjive tvari što su vam stalno potrebne bez obzira u kojem se zdravstvenom stanju nalazili. Vitaminski dodaci sadrže vodom topive vitamine kao što su vitamini B i C. Ujedno sadrže i mašću topive vitamine A, D, E i K (vitamini A, D, E, K nisu topivi u vodi).

  • Vitamin A

Vitamin A za vas je najvažniji jer pomaže u borbi protiv zaraza. Osim toga, važan je i za zdravlje kože te pravilan rad očiju.

  • Vitamin D

Nedostatkom vitamina D, što pomaže u apsorpciji kalcija te njegovu prijenosu iz krvi u kosti, kosti mogu oslabiti te se time i lakše slomiti. Vitamin D može imati važnu ulogu za mnoge organske sustave u očuvanju tjelesnog zdravlja.

  • Vitamin E

Nedostatak vitamina E može utjecati na učinkovitost organizma u borbi protiv bolesti. To može utjecati na rad pluća i na disanje.

  • Vitamin K

Vitamin K, važan sudionik u zgrušavanju krvi i očuvanju zdravlja kostiju, dolazi uglavnom iz hrane ali također i iz crijevne mikroflore. Međutim, antibiotici mogu uništiti bakterije koje ga proizvode što nadalje utječe na količinu apsorbiranog vitamina K, a time i na brzinu zgrušavanja krvi.


Za popis preporučene hrane koja sadrži navedene vitamine: http://www.chef4cf.com/nutrition-guide/planning-shopping.html


[1] Gušterača zapravo kao i kod svih zdravih ljudi uobičajeno obavlja svoju funkciju koja je zbog sekretom začepljenih vodova ipak smanjena i nedostatna (komentar Ingrid Kos).

Odricanje od odgovornosti: ova web stranica pruža opće informacije o cističnoj fibrozi i nipošto se ne bi trebala uzeti kao medicinski ili zdravstveni savjet. Molimo konzultirajte svog liječnika prije djelovanja na temelju bilo koje od njezinih informacija.