About.com

Naziv originala: Things you should know before getting pregnant

Prevela: Blanka Golub-Car

Lektorirala: Ingrid Kos

Planirate li imati djecu?

Cistična fibroza više nije isključivo bolest prisutna samo u djetinjstvu. Mnogi ljudi koji od nje boluju imaju produktivan život u odrasloj dobi, a neki imaju i vlastitu djecu. Dok su muškarci koji boluju od cistične fibroze uglavnom sterilni (no usprkos sterilnosti većina muškaraca može umjetnom oplodnjom imati djecu, op. prev.), većina žena može zatrudnjeti. Za svaki par koji planira trudnoću mnogo je stvari o čemu treba razmisliti, ali kad jedan potencijalni roditelj boluje od cistične fibroze, postoje dodatni faktori koje treba uzeti u obzir. U daljnjem tekstu navedeno je nekoliko stvari koje biste trebali znati prije no što se odlučite za trudnoću.

Upoznajte mogućnost rizika za svoje dijete

Je li vaš partner nositelj gena?

Ako bolujete od cistične fibroze, znači da imate dvije oštećene kopije CFTR gena. Jednu od njih prenijet ćete na dijete. Ovisno o genu koje mu proslijedi vaš partner, dijete će biti ili nositelj cistične fibroze ili će oboljeti.

Ako vaš partner ima dva normalna CFTR gena, vaše će dijete od vas imati jedan oštećen gen i od vašeg partnera drugi normalan. Ono će tada biti nositelj gena za cističnu fibrozu.

Ukoliko vaš partner ima jedan normalan i drugi oštećen CFTR gen, tada je on nositelj. Vaše će dijete imati 50 posto mogućnosti da oboli od cistične fibroze i 50 posto da i samo bude nositelj, ovisno o tome koji gen naslijedi od vašeg partnera.

Kako biste saznali je li vaš partner nositelj gena za cističnu fibrozu, dobar je i pristupačan način informiranja genetsko testiranje. Na taj način možete donijeti odluku hoćete li ili ne imati zajedničko dijete.

Upoznajte mogućnost rizika za sebe

Napori trudnoće mogu pogoršati postojeće stanje. Komplikacije koje su uobičajene za trudnice s CF-om su:

-       povećane teškoće u disanju: smanjena funkcija pluća može biti smrtonosna za bolesnike s CF-om; to je najozbiljnija moguća opasnost što sa sobom nosi trudnoća žena s CF-om,

-       povećanje respiratornih infekcija: smanjena funkcija pluća može uzrokovati infekcije dišnih puteva zbog čega je disanje još otežanije,

-       šećerna bolest: tjelesne promjene tijekom trudnoće mogu i kod zdravih žena uzrokovati šećernu bolest; rizik je kod žena s cističnom fibrozom još veći zbog štete koju cistična fibroza čini gušterači,

-       pothranjenost: trudnoća još više povećava energetske zahtjeve tijela, pa je i teže ostvariti potrebnu ishranu.

Žene s CF-om lakše se nose s trudnoćom ako je planirana jer ih se otpočetka pažljivo prati. Vašim specijalistima za cističnu fibrozu poznato je vaše stanje i njima biste se trebali obratiti kako biste saznali jeste li dovoljno zdravi da izdržite napore trudnoće.

Odricanje od odgovornosti: ova web stranica pruža opće informacije o cističnoj fibrozi i nipošto se ne bi trebala uzeti kao medicinski ili zdravstveni savjet. Molimo konzultirajte svog liječnika prije djelovanja na temelju bilo koje od njezinih informacija.