Livestrong.com, 29. siječanj 2011.

Naziv originala: Vitamin D Deficinency in Cystic Fibrosis

Prevela: Maja Sljepičević

Lektorirala: Ingrid Kos

Cistična fibroza najčešći je nasljedni poremećaj u zapadnome svijetu. Bolest utječe na dišni i probavni sustav. Prema časopisu International Journal of Endocrinology, zbog loše je apsorpcije hranjivih tvari i nedostatnog izlaganja suncu niska razina vitamina D česta pojava u oboljelih od cistične fibroze. Nedovoljne količine vitamina D u takvih se bolesnika povezuju s lomovima kostiju te pogoršanjem stanja respiratornog sustava.

Vjerojatnost nedostatka

Ukoliko vi ili vaše dijete bolujete od cistične fibroze, mogućnost da vam nedostaje vitamin D je od 85 do 90 posto. Manjak vitamina D posljedica je nemogućnosti organizma da ga u dovoljnoj mjeri iskoristi iz biljnih ili životinjskih izvora ili da sam proizvede ovaj spoj.

Razmatranja

Oboljela osoba može izbjegavati sunčevu svjetlost zbog pojačane osjetljivosti izazvane uzimanjem određenih antibiotika. Zbog niskih zaliha masti u tijelu postoji opasnost od smanjenog iskorištavanja vitamina D iz sunčeve svjetlosti budući da je vitamin D topiv u mastima. Stupanj nedostatka može se povećati s dobi te s težinom plućnih oboljenja.

Preporuke

Prema preporuci Međunarodne organizacije za cističnu fibrozu dnevni preporučen unos vitamina D za oboljele starije od godinu dana iznosi od 400 do 800 IU[1] dnevno. Djeci mlađoj od godine dana potrebno je 400 IU dnevno. Proizvedeni su i posebni multivitamini u svrhu  liječenja cistične fibroze koji mogu olakšati apsorpciju vitamina D.

Hrana bogata vitaminom D

Vitamin D nalazi se u mlijeku, pahuljicama  i sojinim proizvodima, u skuši, konzerviranim srdelama, žumanjku te u ulju bakalara. Dijetetičar također može preporučiti uzimanje nekih dodataka prehrani obogaćenih vitaminom D.

Liječenje

Skupina liječnika također prati bolesnikove razine 25-hidroksivitamina D ili 5OHD. Padnu li razine ispod 75 nmol/L, može se preporučiti intenzivna terapija koja uključuje pojačano uzimanje dodataka prehrani što sadržavaju vitamin D kao i intenzivniju terapiju enzimima gušterače kako bi se omogućila njegova apsorpcija. Potrebno je provesti dodatna istraživanja jer trenutna praksa (prema kojoj je preporučen dnevni unos vitamina D 800 IU) možda nije dovoljna kako bi se otklonio nedostatak vitamina u oboljelih od cistične fibroze.   

Odricanje od odgovornosti: ova web stranica pruža opće informacije o cističnoj fibrozi i nipošto se ne bi trebala uzeti kao medicinski ili zdravstveni savjet. Molimo konzultirajte svog liječnika prije djelovanja na temelju bilo koje od njezinih informacija.


[1] IU znači međunarodna jedinica. U farmaciji je to mjerna jedinica za količinu tvari uzimajući u obzir njezin biološki učinak, a koristi se za izražavanje količine vitamina, hormona i slično. Za vitamin D 1 IU iznosi 0.025 mikrograma odnosno 10-6 grama (op. prev.).