Cysticfibrosis.ca

Naziv originala: Travelling with CF

Prevela: mr.sc. Mirjana Antičević

Lektorirala: Ingrid Kos

Počnite na vrijeme i planirajte unaprijed!

Proučite svoje odredište te pribavite potrebnu dokumentaciju kako biste izbjegli iznenađenja i kašnjenja. Počnite se pripremati prije rezerviranja odmora, čak i ako čekate posljednji program putovanja.

Svojoj klinici za cističnu fibrozu najavite da planirate putovanje u inozemstvo. Ukoliko putujete iz jedne vremenske zone u drugu, dopustite si vrijeme za prilagodbu. Možda ćete morati promijeniti svoj raspored uzimanja lijekova (posebno ako se lijek treba uzimati u određeno vrijeme).

Prije završavanja svojih planova razmislite o svojoj toleranciji na vrućinu, aktivnosti i na hranu. Ne putujte sami, osim ako ste sigurni da se možete sami nositi s pogoršanjem bolesti. Dok ste na putu, slijedite postupke za sprječavanje prijenosa infekcija kako biste umanjili opasnost od oboljenja.

Prepoznajte svoje granice jer je vjerojatnije da ćete se u slučaju premorenosti razboljeti. Poštivanje navika liječenja pomoći će vam da održite zdravlje te da u najvećoj mjeri uživate u odmoru. Razgovarajte sa svojim liječnicima kako bi se odredile mogućnosti liječenja kao što su zamjena raspršivih antibiotika na usta te kako bi se fizikalna terapija i programi vježbi prilagodili putnom rasporedu ili manjim prostorima.

Zdravstvene i putne isprave

Vaš zdravstveni osiguravatelj može zatražiti isprave povezane s vašim zdravljem, ali i putne isprave. One mogu pomoći kako biste izbjegli probleme prilikom prelaska granice te ukoliko vam bude potrebna zdravstvena skrb. Neke isprave možete pripremiti sami, a ostale treba popuniti vaša klinika za cističnu fibrozu.

Isprave povezane sa zdravljem uključuju:

  • popis vaših lijekova te opis za što je svaki pojedini lijek potreban;
  • vaše recepte (originale ili preslike) u slučaju da trebate dobiti lijek;
  • pismo vaše klinike koje objašnjava vaše dijagnoze, lijekove te opremu, posebno ako putujete s kompresorom, inzulinom ili EpiPen iglama (Epi Pen je samoinjektor, sustav šprice s iglom za jednokratnu primjenu lijeka, op. prev.);
  • pismo o „podobnosti za letenje” (kondiciji) ukoliko putujete zrakoplovom (pogledajte odlomak  „Putovanje zrakoplovom“);
  • sažetak iz klinike o terapijama što ukratko prikazuje vaš status, uobičajene kombinacije antibiotika za pogoršanje bolesti  te bilo što drugo što se može zatražiti kako bi se osiguralo liječenje te
  • informacije o kontaktu na vašoj klinici za cističnu fibrozu.

Napravite preslike isprava kako biste ih mogli dati bilo kojoj službenoj osobi koja ih zatraži. Izvornike držite kod sebe ili na sigurnom mjestu (hoteli često u sobama za goste imaju metalni spremnik ili ormarić za dragocjenosti).

Unaprijed provjerite vizni režim za zemlje koje posjećujete te pripremite obvezne putne isprave. Većina zemalja zahtijeva da putovnice posjetitelja imaju datum isteka koji je najmanje šest mjeseci od trenutka njihova ulaska u zemlju, pa prije putovanja provjerite je li vaša putovnica u skladu s time.

Putno osiguranje

Uložite u opće putno osiguranje, u povratne ili fleksibilne karte te u zdravstveno putno osiguranje. Te mjere umanjuju financijski trošak zbog mogućih promjena u posljednjem trenutku. Zdravstveno osiguranje pomoći će pokriti trošak vašeg  liječenja ako se na odmoru razbolite te će vam, bude li potrebno, pomoći pri povratku kući.

Mjere opreza kod zdravstvene skrbi

Prije odlaska svakako primite sva neophodna cijepiva kako biste smanjili vjerojatnosti da se razbolite. Ne biste trebali primati živo cijepivo. Ako ste imali presađivanje (transplantaciju), obratite se svojem transplantacijskom centru kako biste dogovorili druge mogućnosti. Ako imate bolest jetre ili bubrega ili ste imali transplantaciju, savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilokakvih antimalaričnih lijekova jer mogu ometati djelovanje trenutnih lijekova.

Putovanje s medicinskim uređajima i lijekovima

Medicinski uređaji

Ako vam je na odmoru potreban kompresor, uzmite svoj vlastiti ili unajmite prijenosni kod svoje klinike za cističnu fibrozu u slučaju da je struja nedostupna ili nepouzdana. Ako klinika nema raspoloživ prijenosni kompresor, osoblje klinike će vam pomoći da ga pronađete.

Ukoliko putujete izvan Europe, provjerite strujni napon, frekvenciju te vrstu utikača. Vjerojatno će vam trebati adapteri za utikač i pretvarači napona kako biste izbjegli oštećenje električne opreme i kako biste ju sa sigurnošću koristili. Ako putujete u područje s nepouzdanom kvalitetom struje, dobro je koristiti napravu što osigurava električne uređaje od prenaponskih udara. Adapteri napona te ostala električna oprema mogu se kupiti u većini elektroničkih trgovina.

Lijekovi

Za prijevoz lijekova osjetljivih na temperaturu koristite izoliranu torbu te provjerite imate li pristup hladnjaku kako biste ih pohranili na svojem odredištu. Ukoliko nemate, pitajte možete li staviti svoj lijek (u označenom pakiranju) u zajednički prostor u hladnjaku.

Lijekovi bi trebali biti jasno označeni i u izvornim bočicama. Sve zemlje imaju propise o tome koji se lijekovi mogu unijeti, pa prije odlaska provjerite propise svake zemlje. Osim toga, neke zemlje možda nemaju na zalihi vaše lijekove te biste mogli doći u neugodnu  situaciju u slučaju njihova kašnjenja, gubitka ili krađe. Pripremite zalihu svih lijekova za dodatni tjedan i držite ju odvojenu od ostalih lijekova. Također, mogli biste zamoliti svojeg liječnika da vam prije odlaska pripremi dodatnu zalihu oralnih antibiotika u slučaju infekcije.

Ako ne putujete zrakoplovom, rizik od gubitka ili krađe lijeka možete umanjiti podjelom lijekova u više torba. Lijekovi se mogu staviti u nepromočive vrećice sa zatvaranjem na pritisak zip zatvaračem.

Putovanje zrakom

Na letovima posebnu pozornost treba posvetiti lijekovima i medicinskim uređajima, posebno ako letite u inozemstvo. Unaprijed obavijestite zrakoplovnu tvrtku o svim lijekovima, iglama te uređajima koje nosite. Ako nosite sredstva za injektiranje kao što su inzulin ili EpiPenovi, morate imati potvrdu svojeg liječnika, a od vas se također može zahtijevati da ponesete i vlastitu kutiju za odlaganje igala. Sve lijekove i opremu držite u svojoj ručnoj prtljazi u slučaju da ih zatrebate na letu ili u slučaju gubitka prtljage jer se osjetljivi lijekovi mogu u prtljažniku zamrznuti. Zrakoplovnu tvrtku unaprijed nazovite kako biste dogovorili mogućnosti za pohranu budući da vam može biti dopušteno donijeti dodatnu ručnu torbu kako bi se vašim potrebama izašlo u susret. Drugo rješenje može biti slaganje prtljage na izlazu što se redovito koristi za medicinske predmete koji se koriste dok se putnici ne ukrcaju. Zrakoplovna tvrtka će vam reći može li se na ovakav način ukrcati bilo što od vašeg medicinskog pribora te to svakako unaprijed provjerite.

Putovanje zrakoplovom

Zrak je u zrakoplovima uvijek suh i može uzrokovati nelagodu. Za privremeno olakšanje koristite sprej za nos koji sadržava sol te dodatno pijte vodu kako biste spriječili dehidraciju. Ako vas brinu bolesti koje se prenose zrakom ili onečišćenje zraka na vašem odredištu, nošenjem maske za lice možete smanjiti svoj rizik. Medicinske maske dostupne su u većini ljekarna.

Ručna prtljaga pažljivo se provjerava s obzirom da se skrb o sigurnosti stalno mijenja. Sve države imaju različita pravila o ograničenjima za prtljagu i ručne predmete, pa provjerite ograničenja u državama u koje putujete te zrakoplovne tvrtke s kojima putujete.

Razine kisika u zrakoplovima niže su od razina kisika na zemlji. To može predstavljati problem ukoliko imate smanjenu plućnu funkciju. Vaš liječnik može utvrditi je li za vas sigurno letjeti bez dodatnog kisika. Od liječnika tražite pismo o „podobnosti za letenje“ u kojem je navedeno da imate cističnu fibrozu, trebate li kisik te da ste dovoljno dobro za letenje. Neke zrakoplovne tvrtke zahtijevaju da vaš liječnik ispuni određeni obrazac, pa to unaprijed provjerite.

Ako na letu ili na odredištu trebate kisik, dogovorite unajmljivanje prije rezerviranja odmora. Tvrtka za kisik trebala bi biti u mogućnosti da vam pomogne organizirati unajmljivanje kisika. Neke zrakoplovne tvrtke dozvoljavaju da uz odgovarajuće isprave donesete vlastiti kisik dok druge (uz moguće plaćanje) zahtijevaju da koristite njihov. Većina zrakoplovnih tvrtki zahtijeva da ih unaprijed obavijestite o tim potrebama.

Liječenje na odmoru

Saznajte postoje li klinike za cističnu fibrozu ili bolnice u područjima koja posjećujete u slučaju potrebe za liječničkom pomoći. U nekim mjestima mogu nedostajati sredstva za zdravstvenu njegu. Preko Svjetske organizacije za cističnu fibrozu (http://www.cfww.org) dostupan je međumrežni međunarodni popis klinika za cističnu fibrozu (engl. CFWW – CF Worldwide, neprofitna međunarodna organizacija za širenje svijesti o cističnoj fibrozi te promicanje znanja o bolesti kod zdravstvenih radnika, bolesnika, članova obitelji i slično. Postoji preko šezdeset zemalja članica, op. prev.)

Ako se na odmoru osjećate loše, kontaktirajte svoju kliniku za cističnu fibrozu, zdravstvenog osiguravatelja, lokalnu bolnicu ili medicinski centar. Ukoliko trebate trenutnu liječničku pomoć, hotelsko vas osoblje može uputiti na najbližu ustanovu zdravstvene skrbi te organizirati prijevoz.

Kada u drugoj zemlji posjetite liječnika, ponesite brojeve za izvanredna stanja te brojeve vaše klinike za cističnu fobrozu, putovnicu, isprave o osiguranju, pismo o „podobnosti za letenje“ (kondiciji) te druge informacije koje imate o svojim lijekovima i liječenjima. Uvijek pribavite potpisanu priznanicu ako bilo što plaćate. Ukoliko se osjećate loše, nakon povratka kući što prije kontaktirajte svoju kliniku (ili obiteljskog liječnika) kako bi vas mogli pregledati.

Hrana i voda

Kako biste izbjegli infekcije, redovito obavljajte higijenu. Ruke perite temeljito i često. Ako ruke ne možete oprati sapunom i vodom, koristite dezinficijens za ruke na bazi alkohola koji nije potrebno ispirati vodom. Kad vani objedujete, izbjegavajte hranu iz nepouzdanih izvora kao što su ulični štandovi i kiosci. Temeljito perite svo voće i povrće te izbjegavajte bilokakve nepasterizirane proizvode (kao što su nepasterizirano mlijeko, jogurti te sirevi).

Prije odlaska razgovarajte sa svojim nutricionistom te raspravite što vam je činiti kada naiđete na nove namirnice. Svatko ima svoju granicu tolerancije na različite vrste hrane te svakako upoznajte svoje granice. Pripremite dodatne enzime za visokomasna jela te razgovarajte sa svojim nutricionistom kako procijeniti koliku dozu enzima uzeti kada jedete nepoznate namirnice, posebno ako je to vaše prvo putovanje u inozemstvo. Ako imate šećernu bolest, razgovarajte o doziranjima inzulina te treba li ih mijenjati kod promijenjenih rasporeda ili izmijenjene hrane.

Ako ste na mjestu gdje nema pitke vode, koristite samo vodu iz originalno zatvorenih boca ili posuda. Izbjegavajte kockice leda, mješavine sokova te ostale „skrivene“ izvore zaražene vode. Ukoliko idete u vruće ili vlažno klimatsko podneblje, s puno vode uzmite dodatke elektrolita kao što su paketi za rehidraciju (Rehidromix) ili tablete soli.

Druga važna promišljanja

Dok traje postupak izdavanja viza i drugih isprava, potrebno je sve isplanirati i prije putovanja razgovarati s klinikom za cističnu fibrozu.

Visinske promjene mogu utjecati na disanje, pa razgovarajte sa svojim liječnikom putujete li u planinske predjele.

Dobra je ideja i putovanje s pre-paid telefonskom karticom. Većina ih telefonskih tvrtki nudi te mogu davati popuste za međunarodne razgovore.

Neke države, posebno one u razvoju, možda nemaju dostupan internet ili blokiraju međumrežne stranice, uključujući i e-mail usluge. Pogledajte moguća ograničenja i obavijestite svoje prijatelje i obitelji o drugim mogućnostima komunikacije.

Zabavni parkovi ili turistička mjesta mogu nuditi  besplatne ili snižene cijene ulaznica za osobe (posebno djecu) s određenim zdravstvenim stanjima. Unaprijed se raspitajte te ponesite pismo svojeg liječnika koje ukazuje da imate cističnu fibrozu. Ako planirate cjelodnevne aktivnosti, moguće je organizirati i invalidska kolica u slučaju da vam zatrebaju. Ukoliko tijekom dana zatrebate liječenje, pitajte službu za goste postoji li privatni prostor gdje možete uključiti svoj uređaj te izvršiti tretman.

Vani koristite kremu za sunce, posebno ako uzimate lijekove koji povećavaju osjetljivost na sunce.

Ukoliko nemate partnera za put, razmislite o grupnom putovanju. To je često troškovno najučinkovitiji i najsigurniji način putovanja. Uz to, odličan je način za upoznavanje novih ljudi sa sličnim interesima.

Planirajte unaprijed. Budite pripravni te sretan put!

Odricanje od odgovornosti: ova web stranica pruža opće informacije o cističnoj fibrozi i nipošto se ne bi trebala uzeti kao medicinski ili zdravstveni savjet. Molimo konzultirajte svog liječnika prije djelovanja na temelju bilo koje od njezinih informacija.